Google+

Tiniknél is előfordul az idegkárosodás szövődménye! 2013. november 22.

Már tinédzserkorban jelentkezhet a cukorbetegség szövődményeként kialakuló idegkárosodás, mely megelőzhető, illetve időben felismerve és kezelve visszafordítható!

Egyes szövődmények – mint amilyen a diabéteszes neuropátia (idegkárosodás) is - tünetmentesen kezdenek kifejlődni, ezért nem könnyű felfigyelni rájuk. A legegyszerűbb persze a megelőzés, mely a gyermekkorban jelentkező diabétesz esetén részben a szülők feladata is.

A neuropátia kialakulása már a gyermekkorban  elkezdődhet, a kockázat pedig a betegség időtartamával és a magas vércukorszintek arányával nő. Műszeres vizsgálattal korai stádiumban kimutatható a szövődmény, de jól érzékelhető tünetei csak később alakulnak ki, ezért fontos, hogy a szülők ne várjanak az egyértelmű jelekre, hanem időről-időre konzultáljanak a gyermek diabetológusával, mert az idegkárosodás megfelelő ellátás nélkül felnőttkorra könnyen lábamputációhoz vezethet!

A diabéteszes neuropátia a felnőtt cukorbetegek közel 30%-át érinti, a műszeres vizsgálatok viszont a diabéteszes gyerekek 10%-ánál is kimutatták a betegséget. A többnyire felnőttkorban jelentkező tünetek közül a leggyakoribb a végtagokban jelentkező zsibbadás, bizsergés, tűszúrásszerű fájdalom, illetve a végtagok csökkent érzékelő képessége. Utóbbi tünet okozhatja a legsúlyosabb következményeket, hisz egy sérülést, ha nem érzékelünk, az elfertőződhet és súlyos esetben a végtag amputációjához is vezethet. Évente 4000 lábat amputálnak a cukorbetegség szövődményeként kialakuló neuropátia következtében, pedig az amputációk 85%-a a betegség időben való felismerésével és kezelésével megelőzhető lehetne, serdülőkorban felismerve pedig akár vissza is fordítható a neuropátia kialakulásának folyamata!


A neuropátia kialakulásának kockázatát természetesen csökkenti a megfelelő anyagcsere beállítása és fenntartása, klinikai kutatások szerint pedig a benfotiamin (a B1-vitamin zsíroldékony változata) tartalmú készítmények lassíthatják az előrehaladását. A gyermekkori neuropátia felismerésében jelenleg a gyermek diabetológusa nyújthat segítséget, azonban hamarosan megnyílik Miskolcon hazánk első Gyermek Neuropathia Centruma, ahol kifejezetten neuropathiás gyermekek diagnosztizálását és kezelését végzik.


Forrás: Magyar Diabetes Társaság, Sajtóközlemény

Vissza a hírekhez
Megosztás