Google+

Tanulnivaló az óvónőknek, megkönnyebbülés az érintett szülőknek! 2014. január 24.

A Magyar Diabetes Társaság támogatja a "Belevalók programot".

A Társaság elnöke, Prof. Dr. Barkai László elmondta: "A cukorbeteg kisgyermekek száma hazánkban is folyamatosan növekszik, ezért ma már nélkülözhetetlen az óvodai dolgozók diabétesszel kapcsolatos ismereteinek gyarapítása." Az MDT nagyra értékeli és támogatja az Egy Csepp Figyelem Alapítvány óvodai oktatóprogramjának kezdeményezését, mely nagy könnyebbséget jelent az érintett szülőknek."

Az ellátás megszervezése nem jóindulat kérdése, hanem az óvoda, iskola feladata - szögezte le az ombudsman egy szülő panaszának vizsgálatában. A vizsgált esetben az óvoda és a helyi önkormányzat a megfelelően képzett konyhai alkalmazott hiányára hivatkozva elzárkózott attól, hogy a különleges étkezési igényű gyermeket az egészségi állapotának megfelelő ételekkel lássa el és napi három órában korlátozta a gyermek óvodába járását.

Székely László alapjogi biztos a jogbiztonság, a gyermek védelemhez és gondoskodáshoz való joga, valamint az esélyegyenlőség követelménye sérülésének lehetősége miatt indított vizsgálatot és jelentésében emlékeztetett több  korábbi ombudsmani megállapításra. Azok kimondták, hogy a gyermek egészségi állapotának megfelelő étkezés biztosítása - amennyiben azt a szülő igényli - az óvoda, az iskola feladata. Álláspontja szerint a megoldást a közoktatási illetve köznevelési intézménynek kell megtalálnia, így sem emiatt, sem közegészségügyi okból nem jogszerű azt kérni a dietetikusi ismeretekben járatlan szülőktől, hogy otthonról hozzák az óvodába a szükséges ételeket.

Az óvoda fenntartója arról tájékoztatta az alapvető jogok biztosát, hogy folyamatban van egy szakács dietetikusi képzése. Az ombudsman álláspontja szerint azonban a fenntartónak addig is és haladéktalanul gondoskodnia kell a különleges étkezési igényű gyermek napi háromszori étkezéséről, ameddig az óvodát ellátó cég munkatársa megkapja a képesítését. A megoldás nem odázható el, ideiglenesen más beszállítót kell találni, akár többletköltséggel is - olvasható az alapjogi biztos hivatalának közleményében. Székely László ezért felkérte az óvoda fenntartóját az étkeztetés haladéktalan megszervezésére, az óvoda vezetőjét pedig arra, hogy tegye lehetővé az intézmény egész napos látogatását.

Forrás: MTI

Vissza a hírekhez
Megosztás