Google+

2-es típusú diabétesz előrejelzése bélbaktériumok segítségével? 2013. június 03.

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulása előre jelezhető egy új módszer segítségével! Sőt, elképzelhető, hogy bakteriális változások állnak a betegség kialakulásának hátterében is.

Bélbaktériumok segítenek előrejelzni a 2-es típusú cukorbetegséget

Két svéd egyetem kutatói arra az eredményre jutottak, hogy az emberi szervezetben élő baktériumok állományában létrejövő változások előre jelezhetik a 2-es típusú diabétesz kialakulását. A vizsgálatból (melyben egy diabéteszes és egy egészséges csoport bélbakteriális állapotát figyelték meg az orvoskutatók) kiderült, hogy a diabéteszesek között egy másfajta baktérium is jelen van a bélben, mint az egészségeseknél. Illetve az utóbbiaknál többet találtak egy olyan fajtából, amely butiráttermelőként is ismeretes, mely vegyület jótékony hatással van az egészségre, gátolja a tumoros sejtek kialakulását.

A kutatók így ki tudtak dolgozni egy olyan modellt, amely hatásosabban tudja előre jelezni a 2-es típusú diabétesz előfordulását, mint a testtömegindex (BMI) vagy a csípő-derék arányszám.

A kérdés csak az, hogy az előrejelzés mellett van-e ennek a bakteriális elváltozásnak oksági viszonya a diabétesszel, vagyis ha visszaállítják az egészséges bakteriális állapotokat, elhárítható-e a diabétesz kialakulása is. 

Forrás: http://www.sahlgrenska.gu.se/english/news_and_events/news/News_Detail/an-altered-gut-microbiota-can-predict-diabetes.cid1172716

Vissza a hírekhez
Megosztás