Google+

Az Ideális vércukorszint

Cukorbetegként vércukorszintünk ideális esetben éhgyomorra 4,0 és 6,1 mmol/l közötti, étkezés után 60-90 perccel pedig 5,5 és 8,0 mmol/l között van. 

Amennyiben a mért esetek legalább 70%-ában a vércukorszint a fenti céltartományokon belül mozog, és a HbA1c szintje nem haladja meg a 7%-ot, akkor az anyagcsereállapot jónak tekinthető. Még elfogadható a 7,8 mmol/l alatti éhomi (preprandiális) vércukorszint és 10,0 mmol/l alatti étkezést követő (posztprandiális) vércukorszint, mely értékek fölött javasolt a kezelésbe történő beavatkozás. Az éjszakai hipoglikémia elkerülése céljából a lefekvés előtti vércukorértéket kívánatos magasabban, 5,8-7,5 mmol/l között tartani. (Forrás: Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve.)

A hazánkban megszokott mmol/l mértékegység helyett külföldön gyakran a mg/dl-t használják. 
Épp más mértékegységben kell gondolkoznod? Váltsd át! 

Az inzulinnal kezelt diabétesz esetében jellemző az anyagcsere-labilitás. A súlyos anyagcsere-kisiklás megelőzése érdekében fokozottan igaz, hogy rendszeresen ellenőriznünk kell vércukorszintünket, számoljunk az étkezések szénhidrát és kalória tartalmával, illetve az inzulin és a mozgás vércukorszint csökkentő hatásával!