Google+

Koleszterinszegény diéta

A szövődmények elkerülése érdekében kívánatos az 5 mmol/l alatti koleszterinszint célérték elérése. Amennyiben a diéta nem elegendő, akkor gyógyszerszedésre is szükség lehet. A kezelés eredményességének alapvető feltétele a megfelelő életmód- és étrendi javaslatok betartása.

Az első teendő a koleszterinben és telített zsírban tömény élelmiszerek felhasználásának radikális csökkentése: kerülni kell a tojássárgája, tejszín, vaj, belsőségek fogyasztását - helyettük lágy margarinféleségeket, állati zsír helyett növényi olajokat, zsíros tej és tejkészítmények helyett soványakat kell használni. Nem csak a koleszterin bevitelét kell mérsékelni, de a telített zsírokét is. Telített zsírok elsősorban az állati eredetű zsiradékokban találhatóak, de jelentős forrás a kókuszolaj, sőt a csokoládé is. A koleszterinszint-csökkentő diéta során törekedni kell arra, hogy a napi koleszterin bevitel ne haladja meg a 200 mg-t és a telített zsírfogyasztás az összes energia-bevitelnek maximum az 5-6%-a legyen.

A diéta fő alapelvei:

    Mivel koleszterin csak állati eredetű tápanyagokban fordul elő és növényekben egyetlen milligramm koleszterin sincs, ezért zöldséget, főzeléket, gyümölcsöt, illetve gabonaféléket korlátlanul lehet fogyasztani – kivéve elhízás estén.

    A halak fogyasztása szintén kívánatos, mivel a halzsír kedvező összetételű, csökkenti a trigliceridszintet és a trombózis hajlamot.

    Főzéskor, sütéskor az állati eredetű sertészsír és vaj helyett növényi eredetű margarint, illetve olajat tanácsos használni. (Utóbbiaknak magas az ún. telítetlen zsírsav tartalma, ami nem emeli, hanem inkább csökkenti a koleszterinszintet.)

    A húsok közül a magasabb rejtett zsírtartalmú vörös húsok, a sertés és a marha fogyasztása helyett a zsírszegény csirkét, pulykát érdemes (bőre nélkül) előnyben részesíteni.

    Elhízás esetén az energia-bevitelre is ügyelni kell.

Már mérsékelt, közepes intenzitású mozgás is csökkentheti a triglicerid- és a koleszterinszintet, javíthatja a védőfaktorként ismert HDL-koleszterin értéket és kedvező hatása lehet a vérnyomásra is. Ajánlott mozgásforma a gyaloglás, futás, úszás és a kerékpározás. A mozgásterhelés mértékére vonatkozóan a kezelőorvos véleményét is ki kell kérni.