Google+

Irányadó napi beviteli érték

Az INBÉ (angolul GDA – “Guideline Daily Amounts”) útmutatóként szolgál, egy “átlagos felnőtt” kiegyensúlyozott étrendjéhez szükséges legfontosabb elemek napi mennyiségét jelezve számunkra. Általában az adagonkénti energiatartalmat (kilokalóriát) és a négy legfontosabb olyan tápanyagot mutatják, melyek növelhetik néhány táplálkozással összefüggő betegség kifejlődésének kockázatát: az energia tartalom mellett a cukrot, a zsírtartalmat, a telített zsírokat és a nátrium (vagy só) mennyiségét tüntetik fel. A szénhidrátokról, fehérje- és rosttartalomról szóló INBÉ-k a gyártó belátása szerint szintén megtalálhatóak. A jelölési rendszert az Európai Unió élelmiszeripari konföderációja, a CIAA dolgozta ki, és már számos országban alkalmazzák. A jelölés bár nem egységes, de jellemzően az alábbihoz hasonlít.

Az irányelvek a tipikus, egészséges, 18 évnél idősebbek normál testtömegén és annak fenntartásához szükséges követelményeken alapulnak a hétköznapi aktivitás szintjét figyelembe véve. Egy átlagos nőnek az energia INBÉ-je 2000 kcal, egy átlagos férfié 2500 kcal. Többnyire ezen értékek valamelyike szolgál referenciaként a tápanyagok irányadó napi beviteli értékének százalékos kiszámításához, de fogyókúrás, illetve testsúlynövelő termékeken ettől eltérő hivatkozási alapok is előfordulnak. Mivel nem gyakorlatias a nők és a férfiak útmutatóit különválasztottan kezelni, hogy elkerüljük a túlzott fogyasztást a „felnőtt” INBÉ értékek jellemzően a nők INBÉ értékein alapulnak (vagy táblázatos formában kerülnek feltüntetésre). A gyermekek számára is kifejlesztettek irányelveket, de feltüntetésre csak a speciálisan gyermekeknek szánt termékeken kerülnek. (Forrás: Bizottsági Irányelv 90/496/EEC 1990. szeptember 24.: az élelmiszerek tápanyagokat feltüntető címkézéséről.)

Tudod, hogy melyek az egyéni adottságaidnak megfelelő irányadó napi beviteli értékek?

Mire figyeljünk?

  • A feltüntetett cukor mennyiség gyakran nem azonos a szénhidrát tartalommal! Minél magasabb egy termék cukortartalma, annál kisebb az eltérés, de cukorbetegek esetében pont nem a magas cukortartalmú termékek fogyasztása a jellemző. Ezzel szemben vannak olyan termékek (például konzervek), melyeken az INBÉ-t feltüntetik, de a szénhidrát tartalmat nem, megnehezítve ezzel, hogy cukorbetegként számoljunk a fogyasztásukkal
  • A feltüntetett mennyiségek egy adagra vonatkoznak, ám az adagok gyártónként, illetve forgalmazóként eltérhetnek. (Joghurtok esetében például szokásos a 125, 150, 175 grammos adag feltüntetése, illetve kekszek esetében az egy, vagy négy darabra vonatkozó adag-megjelölés.) Mindig ellenőrizzük a címkék részleteit!
  • Az INBÉ egy “átlagos felnőtt” igényeit veszi alapul, míg a tényleges egyéni szükségleteink ettől akár jelentősen eltérhetnek, hiszen az nemtől, életkortól és a fizikai aktivitás mértékétől függően változik. Számoljuk ki, és legyünk tisztában egyéni szükségleteinkkel!
  • A standard INBÉ a testsúly fenntartását célozza, tehát használata megakadályozza a hízást, ugyanakkor nem támogatja a testsúly csökkentését.

  • Az INBÉ értékek feltüntetése nem egységesen 2000 kcal-ra vonatkozik, és néha megfeledkeznek az alapul szolgáló energiamennyiség feltüntetéséről.