Google+

A hiperglikémia a hipoglikémiával ellentétben inzulinhiányos állapot miatt fellépő magas vércukorszintet jelent. Oka tehát a relatív inzulinhiány, mely a cukorbetegség diagnózisakori állapot mellett rendkívül gyorsan kialakulhat a nem megfelelő öngondozás eredményeképp. Az állapot lehet ideiglenes, vagy krónikus. Tünetei közé tartoznak a szomjúságérzet, szájszárazság, fokozott vizeletürítés, acetonos lehelet, fáradékonyság, álmosság, hosszabb távon fogyás. Kezeletlen esetben ketoacidózisos kóma léphet fel, mely halállal végződhet. Napjainkban a hipo-, illetve a hiperglikémia okozta halál ritka, viszont annál gyakoribb a szövődmények kialakulása.

A hiperglikémia kialakulásának oka

A hiperglikémiás állapot kialakulásának okai lehetnek:

    relatív sok szénhidrát;

    magas fehérje és zsír tartalmú étkezés;

    gyógyszer bevételének elmaradása;

    inzulin beadásának elmaradása, vagy elégtelen mennyisége;

    nagyobb mértékű hízás;

    betegség, fertőzés, műtét;

    bizonyos gyógyszerek - például szteroidok – mellékhatása;

    erős stressz;

    Somogyi-hatás.

A magas vércukorszint csökkentése

Az enyhe hiperglikémia csökkentésének legegyszerűbb módja a testmozgás. Amennyiben a vércukorszint meghaladja az úgynevezett „veseküszöböt” (azt az egyénenként változó, jellemzően 12-14-16 mmol/l körüli vércukorszintet, mely fölött a vesék elkezdik kiválasztani a vérben lévő cukormennyiséget és a vizelettel kiüríteni azt), akkor tilos intenzív testmozgást végezni, mert az további vércukorszint emelkedést okozhat. A veseküszöb a ketoacidózisra jellemző tünetek megjelenésével ismerhető fel (például édeskés, aceton szagú lehelet) és a vizelet keton tartalmának vizsgálatával ellenőrizhető.

Veseküszöb feletti vércukorszint kialakulása gyakoribb inzulinnal kezelt cukorbetegek esetében. A normoglikémia elérése érdekében és a relatív hipoglikémia, illetve az esetlegesen kapcsolódó Somogyi-hatás elkerülése érdekében óránkénti 2 mmol/l-rel javasolt csökkenteni a vércukorszintet.

A kezeletlen hiperglikémia ketoacidózisos kómához, és akár halálhoz is vezethet!