Google+

A GlucaGen kit tartalmaz steril, fehér glükagon port injekciós üvegben, és hozzá való oldószert egyszer használatos fecskendőbe töltve. A keveréssel elkészítendő oldat 1 mg/ml glükagont tartalmaz. - Nem alkalmazható a GlucaGen injekció annál, aki allergiás a glükagonra vagy a laktózra, illetve mellékvese daganata van.

Az injekció elkészítése

  1. Vegye le a műanyag sapkát az injekciós üvegről. Húzza le a tűvédőt a fecskendőről. Szúrja át a tűvel a GlucaGen port tartalmazó injekciós üveg gumidugóját a jelzett körön belül és fecskendezze bele a fecskendőből a folyadék teljes mennyiségét.
  2. Anélkül, hogy a tűt kihúzná az injekciós üvegből, óvatosan mozgassa azt, amíg a GlucaGen teljesen fel nem oldódik és az oldat tiszta nem lesz.
  3. Győződjön meg róla, hogy a fecskendő dugattyúja teljesen be van-e nyomva. Mialatt a tűt folyamatosan a folyadékban tartja, szívja vissza az oldat teljes mennyiségét a fecskendőbe. Ne húzza ki a dugattyút a fecskendőből. A tűvel felfelé tartva ütögesse meg ujjával a fecskendőt és a felső részében összegyűlt légbuborékokat a dugattyú enyhe megnyomásával fecskendezze ki a tűn keresztül.
  4. Folytassa a dugattyú benyomását, amíg az injekció megfelelő adagját be nem állította. Eközben kis mennyiségű folyadék távozik.

Az injekció beadása: hova és mennyit kell beadni?

Az oldatot a - többnyire már eszméletlen - beteg izomzatába kell mielőbb beinjekciózni. A készítmény szokásos adagja:
 25 kg feletti, vagy évesnél idősebb gyermekek, illetve felnőttek a teljes adagot (1 ml) kell beadni, amit a fecskendőn az 1/1 jelzés jelöl.
 25 kg alatti gyermekek, vagy 6 - 8 évesnél fiatalabbak az injekció felét (1/2 ml) kell beadni, amit a fecskendőn az 1/2 jelzés jelöl.

Teendők az injekciózás után

Súlyos hipoglikémiát követően összetett szénhidrátok fogyasztása javasolt egyrészt az ismételt hipoglikémia megelőzésére, másrészt a máj glikogén raktárainak a feltöltésére, melyet a GlucaGen kiürít.

Egyéb információk és teendők hipoglikémia előtt

 A GlucaGen injekció receptre kapható, ezért ha gyakran hipoglikémiás, akkor feltétlenül irassa fel kezelőorvosával!

 Közölje családtagjaival, barátaival, és akár munkatársaival is, hogy hol tartja a GlucaGen injekciót, és mi a teendőjük, ha rosszul van.

 Az injekciót célszerű utazások alkalmával magával vinnie!

 Az hypo kit-et javasolt hűtőszekrényben, de legfeljebb 25 °C alatt tárolni, a fényvédelem érdekében az eredeti csomagolásban.

 Az elkészített oldatot azonnal fel kell használni, későbbi felhasználásra nem tehető el!

 A kit csak a címkén feltüntetett lejárai idő előtt használható, ez általában a gyártástól számított 18 hónap. (A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.)

 A készítmény hatóanyaga 1 mg (1 NE) glükagon, glükagon-hidroklorid formájában. Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, injekcióhoz való víz, sósav és/vagy nátrium-hidroxid (a pH beállításához)

 Az aktív (beadott) inzulin, illetve az Indometacin gyógyszer (gyulladás/reuma ellen) befolyásolhatja a GlucaGen hatását.

 A GlucaGen növelheti a Warfarin véralvadásgátló hatását!

 A túl sok GlucaGen beadása hányást okozhat, mely magától elmúlik.

A GlucaGen nem hat megfelelően, amennyiben:

      hosszabb ideje nem evett,
      alacsony az adrenalin szintje,
      krónikusan alacsony a vércukorszintje,
      attól hipoglikémiás, hogy túl sok alkoholt fogyasztott,
      inzulint, vagy glükagont termelő daganata van.

Kapcsolódó angol nyelvű videó