Google+

CSÖKKENTETT ENERGIATARTALOM

Csökkentett energiatartalmú az az élelmiszer, melynek energiatartalma a hozzá hasonló hagyományos élelmiszer energiatartalmánál legalább 30%-kal kevesebb. Csökkentett energiatartalmú az az üdítőital, amelynek energiatartalma decinként kevesebb, mint 20 kcal. Energiaszegény az az élelmiszer, amelynek 100 grammja, illetve egy adagja legfeljebb 40 kcal-t tartalmaz. Ez az előírás nem vonatkozik az italokra.

Energiamentes

Energiamentes az az élelmiszer, amely 100 grammonként legfeljebb 2,4 kcal energiát tartalmaz.

Nem hivatalos megnevezésként használatosak még a diétás és a “light” kifejezések is, melyek esetében javasolt a címke ellenőrzése. A light kifejezés félrevezető is lehet, mert alkalmazzák hozzáadott cukor nélküli és csökkentett zsírtartalmú élelmiszerekre egyaránt!

Diabetikus

     Sütő- és tésztaipari termékek esetében diabetikus az a termék, melynek szénhidráttartalma legalább 30%-kal, egyéb élelmiszernél legalább 50%-kal alacsonyabb, mint az azzal összehasonlítható hagyományos élelmiszereké –kivéve a csokoládé, mely hozzáadott cukorként csak fruktózt tartalmazhat.

    Diabetikus az a sör, melynek szénhidráttartalma legfeljebb 0,75 g/dl, és nem tartalmaz hozzáadott mono- vagy diszacharidot, illetve ilyen tartalmú anyagot, és természetes mono- és diszacharid tartalma legfeljebb 3%. Ezek az előírások a fruktózra nem vonatkoznak.

Mesterséges édesítőszerrel

Mesterséges édesítőszerrel készített, hozzáadott cukrot nem tartalmazó az az élelmiszer, amely valamilyen édesítőszert tartalmaz, de összetétele miatt nem sorolható a felsorolt élelmiszercsoportok egyikébe sem.

Cukormentes

Cukormentesnek akkor nevezhető egy élelmiszer, ha benne a cukrok, mono- és diszacharidok koncentrációja nem több mint 0,5 g/100 g. A „cukormentes” jelölést csak akkor lehet alkalmazni, ha az adott élelmiszerhez hasonló másik élelmiszer cukrot tartalmaz.

Csökkentett zsírtartalmú

Csökkentett zsírtartalmú az az élelmiszer, amelynek zsírtartalma legalább 50%-kal kisebb, mint a hozzá hasonló hagyományos élelmiszeré, és koleszterintartalma nem több mint 50mg/100g.

Variációk Koleszterinre

Koleszterinszegény az az élelmiszer, amely legfeljebb 20 mg/100 g koleszterint tartalmaz.

Koleszterinmentes az az élelmiszer, amelynek koleszterintartalma kevesebb, mint 5 mg/100 g.

Csökkentett koleszterintartalomra és koleszterinmentességre nem szabad utalni olyan élelmiszer esetében, amely természetéből eredően nem tartalmaz koleszterint -például növényi élelmiszereknél.

Alacsony fehérjetartalmú

Csökkentett fehérjefogyasztás céljára előállított élelmiszer az, melynek fehérjetartalma az azzal összehasonlítható hagyományos élelmiszerek fehérjetartalmának legfeljebb 50%-a, és a benne található fehérjéknek legalább 75%-a teljes értékű.

Dúsított…

Vitaminnal, vagy ásványi anyaggal dúsított az az élelmiszer, amelynek vitamin-, illetőleg ásványianyag-tartalmát arra alkalmas eljárással (például nemesítés, tenyésztés), illetve hozzáadással a hozzá hasonló élelmiszerhez képest megnövelték. Az élelmiszerek egyszeri alkalommal fogyasztott mennyisége legalább egy vitaminból vagy ásványi anyagból tartalmazza a napi fogyasztási ajánlás 1/3-ad részét, de nem haladja meg a napi ajánlott mennyiséget.