Google+

Ahogy nincs két egyforma szervezet, úgy nincs két egyforma táplálék-igény, és tápanyag-szükséglet sem. Az étkezési szokásoknak igazodnia kell(ene) az életkorhoz, nemhez, életvitelhez és egészségi állapothoz. Bizonyos évszázados beidegződéseket azonban nem könnyű megváltoztatni...

Merre van az előre?

Manapság a csapból is a diéta folyik – fogyás, bioételek, paleolit étrend, táplálék kiegészítők kalóriaszegény élelmiszerek, sorolhatnánk napestig. Szinte minden ismerős, szomszéd tud egy-egy új, tuti módszert, amiről már rengeteg kísérlet bizonyította, hogy garantáltan beválik. Többségüknek jellemzője, hogy korlátlanul lehet enni, miközben fogyunk, és még a köszvényből, cukorbetegségből is kigyógyítanak bennünket… Sőt, amellett, hogy tisztítják az ereket, nem is olyan nagyon drágák!

Te tisztában vagy azzal, hogy mennyi az egyéni tápanyagszükségleted?

Az étrenddel kapcsolatos információdömpingben az egymásnak gyakran ellentmondó adatok és a hitelesség megkérdőjelezhetősége a legtöbbünk problémája – például egészséges-e a szója, nem káros-e az étolaj, igyunk-e felnőttként tejet, stb.?

Mivel életünk egyik alaptevékenysége az étkezés és szervezetünk építőelemei a tápanyagok, így nem csoda, hogy az egészséges életmódnak az étkezés szerves része. Az egészségtudatosság alapja tulajdonképpen a táplálkozástudatosság. A kiegyensúlyozott étrend, a tápanyagok megfelelő aránya és azoknak szükség esetén egyénre szabott mennyiségi és minőségi jellemzőire vonatkozóan számos – gyakran igen ellentmondásos – tanáccsal találkozhatunk a különböző portálokon, újságcikkekben, könyvekben vagy akár a tévéműsorokat nézve. Kellő szakismeret hiányában könnyen elveszhetünk az információk tengerében, ezért arra törekedtünk, hogy átfogó képet adjunk a helyes táplálkozásról mind a diétát megkövetelő, különféle betegséggel élők számára, mind pedig az egészséges életmódot gyakorolni vágyók számára.

Egészséges étkezés: hidegen vagy melegen?

Amit régebben még cukorbeteg diétának hívtak, az ma már nem más, mint az egészséges étkezés – amit úgy is mondhatnánk, mindenkinek „melegen” ajánlott! Természetesen a napi egyszeri meleg étkezés mellett kiemelt szerepe van az egészségmegőrző nyers élelmiszereknek, zöldségeknek, gyümölcsöknek.

Táplálkozásunkat akkor tekinthetjük egészségesnek, ha a különféle ételek, élelmiszerek és italok olyan arányban és mennyiségben szerepelnek fogyasztásunkban, hogy a belőlük nyerhető energia és esszenciális tápanyagok fedezik a szükségleteinket; egyúttal nem jelentenek a szervezetünk tényleges igényeihez képest túlzott bevitelt, tehát megfelel az egyéni testfelépítésünknek, aktuális életkorunknak és általános fizikai aktivitásunknak. Az ilyen táplálkozásról általánosságban elmondható, hogy kiegyensúlyozott, változatos és rendszeres, a megfelelő mennyiségű tápanyagcsoportok mellett kellő mértékben tartalmaz élelmi rostokat, és nem tartalmaz egészségkárosító elemeket az egészségre veszélyes mennyiségben (ilyenek lehetnek például a szervezet számára szükséges nyomelemek is). Az egészségtudatos táplálkozás csökkenti a betegségek kockázatát, hozzájárulva mind a fizikai, mind a mentális egészségünk megőrzéséhez.

Na, de miből, mennyit?

Arra vonatkozóan, hogy miből mennyit fogyasszunk, érdemes a szakemberek által javasolt néhány alapelvet végiggondolni. Nézzük tehát, miből mennyi az ajánlott?

Tovább...

  Étrend, avagy a Táplálkozási piramis

  Mennyi a napi energiaigényünk?

  Tápanyagok

  Vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek