Google+

KORUNK NÉPBETEGSÉGE, A METABOLIKUS SZINDRÓMA

Korunk civilizált társadalmainak alapproblémája az elhízás és a szövődményként kialakuló társbetegségek. Az összefoglaló néven metabolikus szindrómának nevezett, egyre gyakoribb állapotra az elhízás, a magas vérnyomás és vércukorszint, valamint a kóros vérzsír-összetétel jellemző. Metabolikus (néhol inzulin-rezisztencia) szindróma fennállása esetén az artériák leggyakoribb megbetegedésének, az érelmeszesedésnek a folyamata felerősödik: az artériák fala megvastagodik és megkeményedik, ami idővel végzetes kimenetelű lehet. Diagnózisát akkor mondhatjuk ki, ha az alábbi kockázati tényezők közül legalább három jelen van - melyek együttes jelenléte nagyban megnöveli a súlyosabb szövődmények kialakulásának esélyét:

Súlyproblémák

Rendszeresen többet eszünk, mint amennyi energiát a szervezetünk eléget, a felesleget pedig elraktározzuk, és hopp, már kész is van az úszógumi! …de vajon ugyanaz-e az elhízás és a túlsúly? És miért baj, ha van egy kis felesleg? Tessék kattintani!

Cukorbetegség

Tudtad, hogy több, mint hetven fajta cukorbetegség van? A két közismertebb típusát az 1-es és a 2-es típusú diabéteszt gyakran “egy kalap alá veszik”. Miben közösek és miben térnek el? Mik a tünetek, kik és miért lesznek cukorbetegek?

Magasvérnyomás

Stressz, idegeskedés, “felrobbanok-érzés”... A magas vérnyomás egy alattomos betegség, mely minimális tünetek mellett fejti ki romboló hatását. Tudj meg róla minden fontos információt, hogy hatékonyan vehesd fel vele a harcot!

Magas koleszterinszint

A koleszterin egy nélkülözhetetlen szerves vegyület a szervezetünkben, melynek a jelenléte ha meghaladja az egészséges mértéket, akkor komoly kockázatokkal kell számolnunk. De vajon tényleg befolyásolja a koleszterin-szintünket az, hogy mennyi tojást eszünk? 

A metabolikus szindróma tényezői összefüggenek:

 A mozgásszegény életmód és az elhízás inzulinrezisztenciához vezethet, ami növeli az LDL “rossz” koleszterint és a triglicerid szintet, továbbá csökkenti a HDL “jó” koleszterint, mely zsíros plakkok formájában az artériákra lerakódva idővel szív és érrendszeri betegséget, vérrögképződést, valamint sztrókot okozhat.

 Az inzulinrezisztenciára a szervezet megnövekedett inzulintermeléssel reagál, mely a hasnyálmirigy kimerüléséhez vezet. Ezzel párhuzamosan emelkedik a vércukorszint, ami tovább rongálja az ereket és a belső szerveket, és végeredményben cukorbetegséghez vezet.

 A magas inzulinszint következtében a vese túl sok nátriumot tart vissza, ami emeli a vérnyomást.

 A metabolikus szindróma elemei tovább nehezítik az aktív életvitelt, mellyel megelőzhetnénk a további szövődmények kifejlődését.